NECMETTİN KURUCU

Türkiye’de Çankırı yakınlarında bulunan Anadoluvius turkae adlı kuyruksuz bir maymun türünün analizleri sonucunda insan kökenine ait izlerin farklılaştığı saptandı. Analize göre Akdeniz fosil maymunlarının çok fazla çeşide sahip olduğunu ve erken homininlerin bilinen ilk yayılımın parçası olduğunu göstermiştir.

Yüz Fırçası Nasıl Kullanılır? Yüz Fırçası Nasıl Kullanılır?

Erken homininler olarak incelendiğinde, şempanzeler, bononolar ve goriller gibi Afrika maymunlarını, insanları ve onların fosil atalarını  içerdiği açıklanmıştır.

Araştırmacılara göre bulgunun sonuçları da bir hayli şaşırtıcı olmuştur. Anadoluvius’un dişi bir gorilin ortalama büyüklüğüne yakın olduğu söylenmiştir. Yaklaşık olarak 75-80 kilo civarında olan bu tür yaklaşık olarak insan ortalama kilosundadır.

Anafoluvius, kuru bir ormanda yaşıyordu ve muhtemelen zamanın büyük bir kısmını ise ağaçlarda değil yerde geçiriyordu.

Antropoloji Bölümü profesörü David Begun ise araştırma sonucunda, “Bulgularımız ayrıca, homininlerin yalnızca Batı ve Orta Avrupa’da evrimleşmediğini, muhtemelen değişen ortamların sonucu olarak, Afrika’dan önce Doğu Akdeniz’e yayıldığını gösteriyor” diyor.

Günümüzde ise Afrika maymunları ve en eski insanların sadece Afrika’dan dünyaya yayıldığı düşünülse de, çalışmanın yazarları her ikisinin de atalarının Avrupa’dan ve Doğu Akdeniz’den gelmiş olabileceği ihtimalinin de altını çiziyor.

Profesör Begun ise bu  yeni kanıtın homoninlerin dokuz ila yedi yıl milyon önce Avrupa’da ortaya çıktığını ve diğer birçok memeliyle birlikte Afrika’ya yayıldığı hipotezini destekler nitelikte olduğunu belirtti.