Dr. R. Bülend KIRMACI'nın 27 Mayıs 2025 tarihli yazısı: Enflasyon Verileri

Ekonomi aritmetiğe dayalı bir bilim.

Rakamlar yalan söylemez derler.

Ne var ki enflasyon hesabı ülkemizde ciddi tartışmalara konu oluyor.

Halkın yaşadığı hayat pahalılığı ile devletin resmi kurumu TÜİK'in "hesapladığı" enflasyon arasında, bağımsız uzmanlara (ENAG) göre iki katı fark var! (1)

Bu, yatırımcılar ve ekonominin tüm bileşenleri açısından da büyük bir sorun.

Dahası, Dünya’da da pek örneği görülmeyen bir büyük çelişki...

5 Mayıs günü 12Punto internet gazetesinde Hazal Güven ile söyleşisinde, Prof.Dr. Duran Bülbül, bu konuda kimi gerçeklere dikkat çekiyor (2):

Diyor ki;

"Enflasyon oranlarındaki düşüşe bakacak olursak mart ayında 38,10 olan enflasyon nisan ayında yüzde 37,86. Şimdi bu çok çelişkili bir durum. Nisan ayı ile mart ayında nelerin değiştiğini sormak gerekir. Gıda ürünleri don nedeniyle ciddi bir şekilde arttığını biliyoruz. Peki, şimdi ne oldu? Yoksa gıda ürünleri mi düştü? Üretim mi arttı? Hayır, üretim de düştü. Şimdi soruyorum; enflasyonun düşüşünün olması için bunların olması gerekir. Döviz kuru mu düştü? Hayır. Faiz mi düştü? Hayır, o da yükseldi. Petrol fiyatlarına baksanız onlar da arttı. Şimdi tüm bu kalemler yükselirken enflasyonu düşük gösterme çabası, yaşanan siyasi krizden ekonominin etkilenmediği anlayışı üzerine bir enflasyon açıklandığını görüyoruz.”

Peki bu başarılı olur mu? (12Punto'nun sorusu)

Prof.Dr. Duran Bülbül söyleşiye şu tespitlerle devam ediyor:

“Bu doğru değil. Çünkü ülke mart ve nisan aylarında hem siyasi anlamda hem de ekonomik anlamda ciddi bir kriz yaşadı. Eğer ciddi bir kriz yaşamadıysa Merkez Bankası’nın 50 milyar dolarlık rezervi nereye gitti? Aslında yaşanan kriz nedeniyle enflasyon öngörüleri de tamamen revize edilerek yükseltilmişti. Ama şimdi görüyoruz ki düşürülmüş. Nitekim Merkez Bankası politika faizlerini yeniden 42,5’tan 46’ya çıkarttı biliyorsunuz. TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları ülkenin gerçeğini yansıtmamakta. Rakamlar doğru açıklanmadığı için ekonomi yönetiminin verilerine bir güvensizlik olduğu ortada.”

Evet, enerji girdileri, kira artış oranı açıklamaları ve bir dolu nedenle son derecede eksik ve kendi kendini tekzip eden bir enflasyon "beyanı" TÜİK'inki...

Ekonomik gerçeklik ile bağı kopmuş, adeta bir propaganda aparatı haline gelen bu tutum ile hakça bir ücret artışı veya emeklilerin yaralarının sarılması ve de doğru bir refah payı hesap edilmesi bile olası değil...

Ne diyelim?

Besbelli tuz da kokmuş!

Dipnotlar:

(1): "TÜİK’in yaptığı hesaplamaya göre, nisan ayında yıllık enflasyon yüzde 37,86 olarak hesaplanırken bu rakam aylık bazda yüzde 3 olarak ölçüldü.

TÜİK’in yanı sıra Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) da nisan ayı enflasyon hesaplamalarını paylaştı. ENAG’a göre yıllık enflasyon yüzde 73,88, aylık enflasyon ise yüzde 4,46 olarak gerçekleşti." 12Punto

(2): https://12punto.com.tr/gundem/prof-dr-duran-bulbul-tuikin-enflasyon-rakamlarinda-fahis-bir-hata-var-84605