Şevval Elif KIRAN'ın 22 Haziran 2023 tarihli yazısı: 1 Yaş Yasakları
Herkese merhabalar, 1 yaş öncesi yeme alışkanlığı üzerine, hangi ürünler bebekler için zararlı, o ürünü yerse nasıl bir reaksiyon gösterir hadi hep beraber bakalım.
Öncelikle bebekler için ilk 6 ay biliyorsunuz ki anne sütü bebeğin alacağı tüm ihtiyaçlarını karşılamakta. 6 ay geçtikten ve büyümeye başladıktan sonra artık bazı ihtiyaçları anne sütü karşılayamamaya başlayacaktır. İşte bu süreçte ebeveynler bir ek gıda arayışına girmekte ve gerek internet üzerinden gerek bunun üzerine yazılmış bilgilendirme amaçlı kitaplardan yararlanırlar.
Ek gıda sürecinde anneler “Bebeğim her besini yiyecek” olarak düşünürler ancak durum böyle değildir. 1 yaş öncesi bebeğinizin sindiriminin kabul etmediği bazı besinler bulunur.
Özellikle aile içinde bebeğin büyümesinden kaynaklı “her şeyi yiyebilir, yavaş yavaş tadabilir” algıları oluşmakta. Bebek tam anlamıyla büyümediği ve vücut fonksiyonları yavaş yavaş çalıştığı için her ürün sanılanın aksine iyi gelmemektedir.
İlk olarak ÇİLEK ve KİVİ... Bebek beslenmesinde antioksidan, vitamin ve mineral takviyesi olarak meyvelerin yeri tartışılamaz. Ancak çilek, kivi gibi bazı meyveler alerjik potansiyeli yüksek olması sebebiyle 1 yaşından önce önerilmez. Sadece bebekler değil yetişkinlerde de ya bebeklikte ya da sonradan oluşan alerjik reaksiyonlar göstermektedir.
KAFEİN İÇEREN İÇECEKLER… Kafein içeren besinler bebeklerde böbrek hasarlarına neden olabilir. Bu sebeple bir yaşından önce önerilmemektedir. Sadece bir yaş değil aslında yaşam döngüsünün geneline baktığımızda kalp çarpıntıları gibi ileride çıkabilecek sağlık sorunlarını önlemek amacıyla yetişkinler dâhil olmak üzere kafeini mümkün olduğunca az tüketmeliyiz.
1 yaş bebeklerde yasak gıdaların başında şekerli ürünler gelir. Hiçbir besin değeri bulunmayan, aksine iştahsızlık ve obezite gibi etkileri olan şekere, bebeğinizin beslenmesinde olabildiğince uzun süre yer vermemelisiniz. Şeker ya da tuz eklenmesi, bebeklerin yeni tatlara alışmasını engelleyebilir. Bebeğiniz şekerli besine alışırsa hep şekerli besinleri isteyip diğer tatları kabul etmeyebilir. Aynı şey tuz için de geçerlidir. Bunu unutmayarak altıncı aydan sonra ek gıdaları şeker ve tuz eklenmeden hazırlamalısınız.
Bebekler için alerjik reaksiyonların yanı sıra ebeveynlerin daha dikkatli olması gereken diğer konu, boğulma riskine karşı verilmemesi gereken ürünlerdir. Çok dikkat etmemiz gereken bir konu, kuruyemişler, patlamış mısır, draje şekerler ki bebeklerin ilgisini renkli kapları ile en çok çeken üründür, bütün üzüm, çeri domates, sakız yine aynı şekilde kendileri ulaşmak isteyeceklerdir, ilgi çektiği için bu ürünlerin bebekler kendilerini kontrol edebilir düzeye gelene kadar kesinlikle verilmemesi gerekir.
Bal, yumurta beyazı, çay ve bitki çayları, kabuklu deniz ürünleri, şeker, tuz, patlıcan bakla gibi riskli sebzeler, bebeklerinize yedirmemeniz gereken ürünlerdir.
Bir sonraki yazımda bebeklerin oyun alanlarını inceleyeceğiz.